Chi - zeMě

16.01.2013 07:45

Kdysi jsme se spoustou dalších studentů BCD cestovali na víkendový seminář Kaigousuru do Stockholmu (Švédsko). Jeli a trmáceli jsme se autem den a noc, abychom dorazili v sobotu na čas semináře. Přijeli jsme s malým zpožděním, a ujeli jsme přes 2000 kilometrů téměř bez přestávky na spánek, ačkoliv krátký spánek tam přeci jen byl. Projeli jsme českou, německou, dánskou a švédskou přírodou. Bylo naprosto úžasné vidět všechny ty různorodosti i podobnosti. Můj pocit ze švédských lesů byl „drsný a chladný“, byly to lesy tmavé, plné skal a balvanů,  vše porostlé mechem, jakoby uklizené, ale přesto bylo vidět, že tam nikdo cíleně neuklízí. Mech „uklidil“ bez ohledu na lidskou ruku. Byly to také lesy a krajina prolité vodou. Vzpomněl jsem si na české lesy a krajinu, která je tak mírumilovná. Česká příroda hladí, hladí na těle i duši. Až tam jsem si to uvědomoval. …“Zase jste se kochal pane doktore, co?!“…zněla mi v uších tisícerá ozvěna tolikrát opakované věty z filmu Vesničko má středisková…. Seminář byl skvělá zkušenost. Vyčerpání, dojmy, trénink, poznání nových i starých přátel, zábava i studium, radost i slzy…a pak dlouhá cesta zpět, abychom mohli co nejdříve nastoupit zpět do práce.

Nadnesu-li trošku svoji fantazii, jsme zrozeni Zemí. Díky planetě, která tak poslušně obíhá kolem Slunce ve vzdálenosti „akorát“ dobré, abychom tu mohli existovat.  Setrvačnost jakoby nás chtěla vystřelit do vesmíru a přitažlivost slunce jí brání. Díky působení sil tam a zpět současně, vzniká to naše poslušné obíhání.  Země se v terminologii japonských Gogyou (pěti prvků) řekne Chi. První kata z Gogyou je Chi no kata. Kata, tedy, princip Země, způsoby Země, pravidla Země. Tento jednoduchý soubor pohybů nám dává pocítit co to Země vlastně je, k čemu je užitečná, co je a současně co bude, když nebude. V bojových uměních se pohybujeme tak jak se pohybujeme díky mase a složení našich těl, gravitaci, která na ně působí. Hýbeme se zvláštními způsoby následujíce naše myšlenky, srdce a zkušenosti. Hýbeme se prapodivně pomocí umění Taihen jutsu (umění změn těla). Země (chi) bojových umění dává základní tvar tomu, co jsme a co tvoříme nejen v umění samotném, ale i v životě. Je to naše DNA, naše svaly, kosti a šlachy, naše krev. Země nese život, jak jej známe (ale i neznáme).

Díky Zemi se rodí další elementy a díky Zemi mohou i zaniknout. Země je kulatá a na obzoru se nebe dotýká hor, lesů, luk, ale i střech domů, vysokodomů, i chatrčodomů… Pohyb vzad a vpřed, jako by dával vzniknout prvotní myšlence vody, ohně i větru. Něco pevného se rozkmitá, dostane do toku. Voda v našem těle, jeho váha, jeho ztuhlost vytvoří bolest a potíže. Tím se rozpohybuje náš rozum. Tak začne Cesta, tak se začnou transformovat a vyvíjet myšlenky. Ačkoliv to vypadá, že rovně je to, jak by to mělo být, začne to být spíše klikato.

Ze začátku dopadají naše nohy těžce na zem, snažíme se odrazit a občas ztratíme půdu pod nohami, protože je po dešti, protože je sníh, led, nevlídno pro pohyb, na který jsme byli tak dlouho zvyklí a teď nějak nefunguje. Je to tíha Cesty. Jeden z mých drahých učitelů řekl „Z počátku to bude bolet a bude to těžké, ale časem, díky tréninku, se tělo naučí a budeš se cítit pohodlně.“ Měl pravdu, ale to je jen začátek. Hmota není sama o sobě, říká se, že je Hmota a Duch. Duch je další krok v odhalování pochopení, že tam, kde si myslíme, že je konec, nic takového není…tam je teprve ZAČÁTEK.

Bufu Ikkan. Šťasný Nový Rok 2013 vám i naší Zemi!

Martin