Instantní

31.03.2010 06:58

Instantní

 

Poslední dobou vnímám o něco více, jak se naše životy stávají více a více instantní. Podobně jako mnoho jídel, která můžeme zakoupit za pár peněz v obchodě, rychle je udělat a někdy je ještě rychleji sníst.

Lidé hledající bojová umění často nahlíží věci možná s podobnou "instantností". Chtějí NĚCO a nejlépe HNED. Musím vás zklamat. Budó, které v Bujinkanu studujeme nemá nic společného s instantností dnešní doby. Bufu Ikkan (tok bojových umění) se vyvíjí tisíce let a i když budeme studiu věnovat celé naše životy, zůstane stále větší prostor pro to, co bychom mohli ještě studovat a v čem pokračovat. Budó je spíše nekonečné, než konečné.

 

Sóke jednoho tréninku pronesl "Naše budó má obrovskou hloubku. Je o životě a smrti! Ten kdo toto není ochoten přijmout, měl by raději skončit."

 

Životní zkušeností jsem došel k poznatku, že vše, co je spojeno tak úzce se životem a smrtí - jako jsou i bojová umění, která studujeme - je to těžké a náročné. Berete-li na sebe dobrovolně odpovědnost, nejen za svůj život, ale i za to, že byste mohli vážně ovlivnit životy jiných, je třeba dlouho a odevzdaně studovat. Studovat celým svým bytím. Nelze to dělat povrchně a jakoby "někdy". Dobrým příkladem jsou kvalitní lékaři, ale nejen ti.

 

Asi jsem zde nenapsal moc nového, ale cítil jsem, že je třeba připomenout nám samým, že ačkoliv je mnoho věcí kolem nás třeba instantních, neznamená to, že se tím samým stane celý náš život. Měli bychom se asi učit většímu vhledu do věcí dějících se kolem nás. Mnoho "teď módních" trendů se stává jen vlnou, která rychle vzninke a stejně tak rychle zanikne. Nic není stálé. Takovéto vlny jsou velmi častým úkazem. Proto je třeba být částečně povznesen nad módní trendy a vnímat opravdu silné a důležité hodnoty pro lidstvo.

 

To je také jeden z důvodů, proč setrvávám s bojovými uměními již dvě dekády a přesto stále cítím, že jsem teprve na začátku.

 

Bufu Ikkan a díky,

Martin