Jednoduše, přímo!

08.09.2011 08:02

Komplexní věci dokážou zmást a rozmazat naše smysly. Abychom udrželi bystrost a schopnost okamžitě rozpoznat pravou povahu, podstatu, nebo hodnotu a na ty reagovat, musíme se naučit „vidět“ skrze věci. Vidět přímo. To vyžaduje hodně tréninku a trpělivosti.

Vytváří-li se složité procesy, jevy atd, většinou jsou založeny na jednoduchých principech. Tyto jednoduché principy mají své jednoduché zákonitosti. Pokud však začneme takovéto jednoduchosti kombinovat a spojovat, začnou vznikat velmi komplexní celky, které mohou možná růst, nebo transformovat se do nekonečna.

Život je podobný. Je složen z mnoha jednoduchých věcí, ale jejich kombinací začne vznikat něco, co vlastně ani nelze pochopit. Prý existují vědecké práce, které potvrzují, že část našeho mozku zabývající se vědomým přemýšlením nedokáže zpracovat více jak 4-5 věcí naráz. Podívejme se na to, kolik proměnných zasahuje do našich životů…. Proto tvrdím, že život zřejmě nelze pochopit, ale očividně jej lze „uchopit“ jako něco reálného a prožít jej. Naše podvědomí je napojeno kromě jiného na zkušenost, a tato spolupráce, společně s vědomím nám dává jakousi, řekněme schopnost.

Podívejme se třeba na jízdu na kole. Vědeckým zkoumáním by se celý proces jízdy na kole dal sepsat v mnoha a mnoha knihách. Je to pochopení zákonů rovnováhy, složité reakce biomechaniky našeho těla a mnoho a mnoho dalšího…..Ale i kdybychom prostudovali všechny takové knihy a pochopili je, pomůže nám to, abychom sedli na kolo a rozjeli se?! Já se přikláním spíše k názoru že ne, ale mohou být lidé geniální obdařeni jakousi schopností, kteří by něco takového mohli dokázat. Běžná praxe je, že nás rodiče posadí na kolo a zkoušíme tak dlouho, že se nakonec rozjedeme. Vidíte, jak složité věci mají jednoduché řešení!

Občas slýchám, že dělám příliš těžké (složité) věci, že Bujinkan je příliš těžký (složitý). Já však žiji jednoduše…trénuji (studuji) a zůstávám připravený na cokoliv – prostě zůstávám studentem. Zůstávám studentem života a mých učitelů. Tak jednoduché to je! Občas mi někteří mí učitelé říkají: „Je to jednoduché, opravdu! Ale právě proto je to asi těžké (složité)!“ Něco na tom asi bude…..

Bufu ikkan!

 

Martin