Pokrok

28.10.2009 06:08

    Sóke na včerejším tréninku upozornil na jeden významný bod týkající se lidstva. Zmínil, že lidstvo, lidé vymýšlí různé věci, jako třeba i zbraně, které nakonec zabijí i je samé. Sóke k tomu dodal, že to říká proto, protože nás učí osobně „one to one“. Řekl, běžte do světa a upozorněte lidi na to, co dělají. Často přitom zmiňoval osobní kontakt, osobní předání, osobní zkušenost. Sóke sám cestoval po světě více než 20 let, aby jej poznal, a aby mohl své učení předávat osobně….

    Osobně si myslím, že většina „pokroku“ o které lidstvo mluví je spíše kontraproduktivní a ve výsledku ničí nás samé. Asi je to v jakémsi nastavení myslí lidí a hodnot společnosti. Nevím, netroufnu si to hodnotit. Co ale všichni děláme, když si přejeme, říkáme „Přeji hodně štěstí, zdraví a spokojenosti!“. Staří válečníci říkali, válka nemá vítěze ani poražené…je to nakonec velmi smutná záležitost pro obě strany. Ano, politici, ti kteří jsou daleko, se možná radují, ale ti, co byly v „osobním kontaktu“ s válkou hovoří jinak. Hovoří jazykem osobní zkušenosti.

    Ne vždy, to co my považujeme za štěstí a spokojenost přináší štěstí a spokojenost společnosti a lidstvu. Měli bychom možná více získávat onen osobní kontakt s dopady, nebo možná jen „možnými dopady“ našich jednání na okolí a z toho se učit. Vidět jen to, co považujeme sami za příjemné a užitečné je možná uspokojující, ale neznamená to, že jsme vlastně minimálně napůl slepí?!

 

Jen jsem se trošku zamyslel nad slovy Hatsumi Senseie a spojil si to s aktuálními zprávami z vědy…

 

Martin

Japonsko, Heisei 21, 10 měsíce, 28 dne.