Srdce/Kokoro/Heart

30.07.2009 12:44

 

Srdce/Kokoro/Heart

 

„Dovednosti a znalosti se časem a tréninkem u bojovníků mohou vyrovnat, jediné, co je pak odliší budou jejich srdce. Toto mi říkával Takamatsu sensei.“ Sóke M.Hatsumi

Síla srdce může boj rozhodnout bez ohledu na bojovou dovednost. Chraňte svá srdce. Rčení praví „Srdce bojovníka je božské srdce“

 

    Tradice boje a válek, kterou studujeme na nás klade velkou zodpovědnost. Čím dále jsme ve studiu, tím více roste i tato zodpovědnost. V našem umění není žádných trofejí, žádných vítězství, či proher. Je čistě o životě a smrti. Bráníme život, a pokud o něj někdo usiluje, může se snadno stát, že dojde ke smrti, nebo vážným zraněním. Mohu vás ujistit, že na tom není nic zasluhujícího si oslavu, obdiv či úctu. Ztráty životů nesou sebou neuvěřitelnou bolest a smutek, ale také zlo. Ten, kdo se raduje a je tím snad i potěšen, nemá asi v sobě už žádné srdce lidskosti a propadl se do pekel zvířete oděného do lidské kůže, které je řízeno jen svojí osobní touhou, chamtivostí a zkažeností.

    Tradice ninpó učí jako jedno z vrcholných učení metody úniku. Je možná trochu zvláštností, že metody úniku, ačkoliv jsou pro člověka velmi přirozené a potřebné, a to převážně z důvodu přežití, nenašly své místo v různých „moderních“ sebeobranách. Je to škoda, protože existuje nekonečně dlouhá řada protivníků, kteří by nás v reálné situaci snadno mohli sprovodit ze světa. Co pak můžeme dělat, když se do takové situace dostaneme??

    Právě snaha o přežití řídí naši lidskou pospolitost tisíce let. Není ničím novým. Je to přirozená součást nás samých a také celého přírodního světa. Každý hledá své místo na zemi a snaží se chránit to, co je mu nejbližší, své teritorium, rodinu, přátele atd. Proto prosím chraňte srdce lidskosti a konečné/nejvyšší/božské spravedlnosti. Člověk, jako jediný živý tvor na této planetě, má díky svému mozku možnost volby.

Bufu ikkan,

Martin